
Article 24 - On-Call / Call-In 

A. An hourly bargaining unit employee who is designated as on-call receives the on-call stipend 
and call-in premium when the policy guidelines are met. Pagers will be made available to 
bargaining unit employees designated as on-call and is the preferred mode of contact. To 
receive the on-call stipend and call-in premium compensation, an hourly bargaining unit 
employee must: 

1. Be employed in a department with an approved on-call program; 
2. Be officially designated as on-call; 
3. Be reachable by telephone or page during the assigned on-call period; 
4. Restrict person travel to permit immediate availability; 
5. Respond by phone with ten (10) minutes when notified by pager; 
6. Arrive within thirty (30) minutes after received the call unless the department specifies a 

different timeframe on its On-Call Management Plan. 

B. On-Call Stipend 

1. Compensation in the form of a stipend will be paid for the entire on-call period at six 
dollars ($6.00) per hour. Effective in the first full payroll period in FY25, the amount will 
increase from $6.00 to $6.50. Effective in the first full payroll period in FY26, the amount 
will increase from $6.50 to $7.00. The stipend will be paid even when a bargaining unit 
employee is called in to the work site. Effective in FY24, bargaining unit employees who 
are required and scheduled to be on call for at least one hundred fifty hours in a 
calendar quarter will be paid a premium of an additional three dollars ($3.00) per hour, 
to be paid in the first full pay period following the end of the quarter.  

2. If a bargaining unit employee who is scheduled to be on-call is asked to remain at work 
immediately following his/her regular shift, she/he will be compensated at a rate equal 
to one and a half (1 ½) times the bargaining unit employees base hourly rate and the on-
call stipend will be paid. The time will be considered “Called In-On-Call.” It will not be 
counted as overtime compensation, but the hours will count towards eligibility for 
overtime compensation. In this situation, the bargaining unit employee will not receive 
any travel time, and there is no two hour minimum. 

3. Bargaining unit employees who fail to meet any of the requirements of section A above 
will not be compensated for the assigned period of on-call and may be subject to 
disciplinary action. 

4. Preference for on-call shifts will be given to bargaining unit employees over 
Traveler/Agency staff.  

C. Call-In Premium 

When a bargaining unit employee is called to the work site to perform required procedures, 



compensation in the form of a premium rate will be paid under the following guidelines: 

1. A bargaining unit employee will receive call-in premium pay equal to one and one half 
(1.5) times the bargaining unit employee’s base hourly rate for a minimum of two (2) 
hours to a maximum of actual hours worked. 

2. If a bargaining unit employee is called in prior to the start of their regular shift both the 
on-call stipend and premium pay will cease at the start of the bargaining unit 
employee’s regular shift. 

3. If a bargaining unit employee is on call for a scheduled holiday, CTO may be used for 
that scheduled shift. CTO hours will not be used for any hours that the bargaining unit 
employee is called in to work. 

4. Bargaining unit employees called in are eligible for applicable differentials without 
application of the four hour minimum requirement. 

D. Travel Time 

There will be a one-half (1/2) hour credit for travel time for each call-in occurrence. This 
credit is added to the actual on-call hours worked for each occurrence to establish the total 
on-call paid hours. If the actual hours worked plus the one-half (1/2) hour travel credit is 
less than two (2) hours, only the two (2) hour minimum will be paid. 

E. Rest Period 

1. A ten (10) hour time lapse will be scheduled between shifts. 
2. A less than ten (10) hour time lapse between shifts requires consent of the bargaining 

unit employee. 
3. Whenever possible, call may not be scheduled directly after or immediately before a 

bargaining employee’s scheduled shift. 

4. Imaging Technologists shall not be scheduled for more than three (3) consecutive on-call 
periods of sixteen (16) or more hours. 

F. Called-In, Not On-Call 

Bargaining unit employees called in while not designated as on call will receive hourly pay 
equivalent to twice their hourly rate for a minimum of two (2) hours, travel pay as outlined 
above, and all applicable differentials. Bargaining unit employees will be expected to remain 
working on site for the entire two (2) hour period. 

G. Sleep Rooms 
Sleep rooms may be provided, if available, free of charge, for bargaining unit employees 
who are on call. 



Side Letter: Temporary Called In-On Call 2X 

Through the schedule period ending July 9, 2023, at the time of schedule posting, managers 
may identify open shifts as Called In-On Call 2X. Managers will notify staff of any shifts 
designated as Called In-On Call 2X. Any shift designated as Called In-On Call 2X shall be awarded 
on a first come-first serve basis. Employees scheduled for a shift designated as Called In-On Call 
2X will be paid a call-in premium if called in to work of two times the employee’s base hourly 
rate for a minimum of two to a maximum of actual hours worked. This side letter may be 
reviewed again at the conclusion of the temporary time period and may be extended upon 
mutual agreement of the parties. 

 

 


